Sidor

torsdag 13 januari 2011

Begravnings-önskemål och planering

Jag försökte skriva det här inlägget igår kväll/natt efter att kommit hem från Fredrik, då jag annars brukar skriva mina inlägg, men det gick bara inte.
Gråten har verkligen ingen on och off knapp, utan kommer helt utan förvarning och går inte att stoppa, hur gärna man än vill.

Begravningsönskemål.
Jag tror som en av mina kloka läsare sa, att det kommer kännas skönt efteråt eftersom vi kunnat prata om dessa svåra saker. Saker som egentligen ingen vill prata om - begravning, sin egen/ älskades begravning. Men då det var Fredrik själv som tog upp det kändes det extra viktigt att verkligen prata om det, att få höra hans önskemål.
En annan av mina kloka läsare rekommenderade mig att släppa tankarna om begravningen eftersom Svenska kyrkans begravning är en fast ritual som inte kräver särskilt mycket planering annat än att välja musik. Och det stämmer säkert.

Men nu är det så att Fredriks önskan är att ha en borgerlig begravning.
Jag förstår att alla ni som känner mig knappt kan tro era öron. Borgerlig begravning, men Anna du som praktiskt taget är uppvuxen i kyrkan, inte ska väl du förkasta Fredrik möjligheten att komma till himmelriket. Gör inte så. 
Jag har haft många pratstunder med min älskade syster i ämnet och det är så skönt att kunna ha någon att bollar tankar med. Nu är det så att jag inte tror att det är själva begravningen som avgör om någon kommer till himlen eller inte, utan att det är hur man levt sitt liv innan döden som är det avgörande.

Fredrik vill inte ha en borgerlig begravning för att slippa allt religiöst och kristet, utan mer för att få den så enkel och personlig som möjligt. Visst det innebär lite mer jobb och planering från min sida, men jag vill verkligen försöka göra den så som jag vet att Fredrik vill ha den.

Jag var och pratade med en kvinna på en begravningsbyrå i går, jag trodde jag skulle kunna se och prata sakligt om saken, men så fort hon berättade att man även vid borgerliga begravningar brukar avsluta med ett avsked, brast det för mig.
Tårarna sprutade...............
Jag tyckte så synd om henne, visst hon är troligtvis van att se folk gråta, men ändå!!
Hon gav mig ett par pappersnäsdukar och började lugnt prata om andra, mindre känsliga ämnen.
Sen berättade hon att barnen gärna får ta med sig saker och lägga i kistan, om vi kommer och tittar på honom när han ligger i kistan (på sjukhuset).
Då kom tårarna igen.
Det känns i alla fall skönt att ha varit och pratat om saken, nu vet jag vad som måste fixas med och kan sakta börja planera redan nu.
Det stora som skiljer mot en traditionell kyrklig begravning är egentligen att det inte ingår några musiker i "paketet".
Visst, det är heller ingen präst som håller i ceremonin, men här är det fritt att välja, antingen någon man känner eller kan man välja en officiant eller begravningsförrättare som finns i kommunen, och man är helt fri att styra över innehållet. Men kan välja att sjunga psalmer och läsa bibelverser om man vill, men vill man inte så behöver man inte.
Jag vill ha en psalm och ett bibelord och det är han överrens om.

Man behöver inte ha - "Av jord är du kommen, av jord skall du åter varda" utan kan byta ut dessa mot annat. Hon gav mig ett par exempel, de lät väldigt bra men jag kan tyvärr inte återge dem.
Här är två länkar till sidor som är bra att läsa om nu är nyfikna. Begravningssidan och Fonus.

Hoppas att jag med lite hjälp utifrån kan sätta ihop ett program, en cermoni som Fredrik skulle gillat.

Kram på er

3 kommentarer:

  1. Det var faktiskt det enda jag lyckades klämma ur B innan, att han inte ville ha en präst. Fast jag vet inte hur viktigt det var för honom, nog viktigare för mig faktiskt. Däremot hade jag lustigt nog en god vän som är präst och som gick med till begravningsbyrån. Hon hade gått igenom allt med mig innan, vilka saker jag kunde göra själv och vilka byrån gärna erbjuder sig och tar rundligt betalt för. Som att fixa annons, dödsfallsintyget som du skrev om innan och sånt.

    Vi valde en gammal vän till B som officiant och han tog hjälp av nämnda präst och begravningsentreprenören för att utforma det hela. Det blev synnerligen personligt men också professionellt eftersom officianten var en rutinerad talare. Han valde att följa svenska kyrkans begravningsritual, minus gud och böner alltså. Hade alltså med jorden och skoveln eftersom han gillade sympboliken.

    Musik, orgel, ingick faktiskt i "paketet" (däremot var det något med ljusen kring kistan som inte ingick). Ingång och utgång samt ackompanjemang till unison sång. Däremot inte solister. Vi hade en god vän som sjöng B:s favorit Calle Schewens vals och två musiker som spelade en irländsk låt. En enda unison sång; Internationalen den hade kopierats upp gratis av vårt miljörörelsekontor.

    Inga tal vid kistan, jag ville inte att det skulle bli för långt för barnen.

    Alltsammans blev mycket fint och vi hade en stor bullrig mottagning på hyrd samlingslokal efteråt för 150 personer. Där kom alla talen! Minst 10 stycken. Den organiserades helt och hållet av kompisar, allt från inköp av vin&mat till städning. En granne stod t ex bakom disken i kvartersbutiken och skivade rostbiff på lånad skärmaskin!

    Sen gick många vidare till kvarterskrogen.

    Det var en begravning som många minns!

    Tack vare alla ideella insatser och en billig begravningsbyrå med fasta priser gick hela evenemanget bara på ungefär 22 000 kronor.

    Gravsättningen skötte vi helt själva tillsammans med kompisen prästen. Hon hämtade ut urnan, sen gick hon, jag och barnen och satte ned den och ett glas whiskey i hålet. Ingen personal var synlig, men Helena kunde garantera att de fanns i närheten och kom fram så snart vi givit oss av. Mellanflickan ville att vi skulle lurpassa bakom några stenar för att kolla att det stämde, men vi avstod.

    Många var nog väldigt paffa sedan, att vi valde en förhållandevis stor gravsten, men där fick barnen bestämma.

    SvaraRadera
  2. Vad skönt att du och Fredrik nu kunnat prata om hur han vill ha det. Senare kommer du absolut att känna att det varit bra för er båda.

    Vita arkivet finns på nätet och där kan du också se en del andra saker (i blanketten) som är bra om ni prataat om, annons, försäkringar mm. Ibland är det lättare att ha en blankett framför sig istället för att försöka komma ihåg ändå.

    Har i flera fall varit med om att den som avlidit har haft sina önskemål nerskrivna i vita arkivet eller liknande och det är så otroligt skönt för den som skall ordna allting.
    Har känt att jag inte behövt undra om jag gjort rätt utan vetat att det blivit precis som det var tänkt.

    Du vet var jag finns, hör av dig så mycket du känner att du vill och orkar.
    Styrkekramar och varma tankar Sippan

    SvaraRadera
  3. Hej! Jag hittade hit efter en tids efterforskning i ämnet och uppskattar ditt inlägg jättemycket! Dock verkar det som att sidan hos Fonus inte fungerar längre, men jag hittade denna sida som jag fann hjälpsam och informativ https://lavendla.se/begravning/typer-av-begravningar/borgerlig-begravning/ :)

    SvaraRadera