Sidor

måndag 28 februari 2011

Pizza, Tuppkaka och Alligatorbilder

Men hallå där!!!

Jag har ju helt glömt bort att jag lovade er att visa de Alligatorbilder vi tog på Fuertuventura.
Tack, du anonyma som påminde mig i ett mail.
Skrolla längst på sida......


Jag började skriva om hur jag mår nu, men känner att jag måste ha ett par dagar på mig för att göra det. Det är mer komplicerat än man tror.
Jag tänker inte på mina egna känslor så mycket egentligen, men när jag började skriva poppade tankar och känslor upp helt okontrollerat.........
Så på detta ämne följer en fortsättning.

Istället skriver jag och berättar om ett par favorit recept.

Jag börjar med det vad vi kallar -  
Pappas pizza.
Fredrik älskade att laga mat och stod ofta och dansade till musik samtidigt som han rörde i grytorna i köket. Det var riktigt härligt!! Han lyssnade på Van Morrison, Bob Dylan, U2, Beatles, Bruce Springsteen, mm. Listan skulle kunna göras hur lång som helst, jag nämner några för att ni ska få en liten känsla av vilken musik han diggade där i köket.

Pizzan var ingen som Fredrik hittade på men det var ALLTID HAN som gjorde den tillsammans med barnen. Därav namnet.

Pizzabotten:
25g gäst
2 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
ca 5 dl mjöl

Blanda ihop och låt stå och jäsa ca 30 minuter.
Den här satsen är lagom att knåda ut på 2 fulla plåtar.

Nu är det dax att smeta på lite:
Tomatsås
1 konservburk körsbärstomater som krossas ganska fint med en mixerstav.
4 - 5 msk olivolja
1 vitlöksklyfta (kan undvaras)
salt och peppar efter smak
oregano


Efter det är det dax att lägga på mycket, svulligt mycket parmaskinka. Ju mer skinka, desto godare blir resultatet.
Nej, det stämmer inte riktigt!
Lagom är bäst även här.
Det man ska tänka på är att skinkan drar ihop sig en hel del,så de måste ligga lite omlott. Vi brukar göra åt 400g skinka.

Ja, jag har aldrig sagt att det är en billig pizza!!!
Men jag kan lova att den är GOD!!

Mozzarellan får man inte glömma
Den smulas sönder jämnt över pizzan

Och sen Skjuts in i ugnen!!!

 Där inne får den stå och gotta sig i 225° ca 12 min.
 

När den väl kommer ut igen brukar vi skära upp den innan den serveras.


Server ruccola sallad, parmesanost och gräddfil till.
Det blir succé jag lovar!!!




Tycker inte de yngsta om så mycket smaker, går det att göra goda pizzor på soft tortilla i medium storlek. Då ser det inte så övermäktigt ut för dem att äta.
Stryk på tomatsåsen ovan eller använd bara ketchup. Skär rökt skinka i småbitar riv ost och låt sen barnen vara med och göra sina egna, de brukar äta bättre då.

Att ha tillbehör som oliver och soltorkade tomater brukar i alla fall göra mina barn extra glada!!

Lycka till!
Hör gärna av er och tala om hur god och uppskattad pizzan blev.


Nu raskt över till nästa läckerhet.
TUPPKAKA

Något jag bakade ofta när vi bodde uppe i Täby.
Hade helt glömt bort att kakan äns existerade tills jag pratade med min fantastiska vän Nanda tidigare idag, Hon bor kvar uppe i Stockholm, alldeles för långt borta!
Den påminner om sockerkaka men blir mycket luftigare, saftigare och godare.

Här kommer receptet
Detta är enkel sats jag brukar göra 2 1/2 sats och baka den i långpannan. Men där gör man ju som man vill. Jag har faktiskt 4 barn som äter och äter.......

2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
(ev. lite bakpulver)
1 dl kokande vatten

Visst låter det bra inget fett!!
Tjooho!!


1. Börja med att vispa ägg och socker poröst.

2. Blanda ner de övriga ingredienserna och vispa tills det blir en jämn smet.


3. Häll upp smeten i en smörad & bröad form. I långpannan använder jag bakplåtspapper

4. Grädda 30-40 i 175 °




Jag vände min kaka upp och ner för den blev lite väl brun på den "rätta" sidan.

Nu börjar det hända saker.
Nu ska vi koka ihop en glasyr eller kräm eller vad man vill kalla det.

5.
50-75 g margarin
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 äggula

Ja, här tar vi igen att den andra delen var lite fettsnål. Men det bjuder vi på, eller hur.

Blanda margarin, socker, vaniljsocker, och äggulan i en gryta. Låt det sjuda under konstant omrörning tills det tjocknar till en kräm.
Kom ihåg att dubbla även denna kräm om du dubblade kakan.
Ledsen, men det går inte att snåla på toppingen.

6. Nu är det bara att bre på krämen på kakan &

7. Strö på strössel el.cocos
Idag valde vi ett jordgubbsströssel, men det vara bara för att jag inte kom ihåg att vi brukade använda lakritsströssel, helst flakes.

Mummmmms
Lycka till med baket!!





Det stämmer, Vincent föredrog faktiskt yoghurt och macka.  Stackars barn, han inser verkligen inte vad han missar........... Men han växer väl till sig förr eller senare



Alligator 




Hoppades verkligen att den skulle förvandlas till en bättre prins än det blir när man pussar en liten groda.........

 

3 kommentarer:

  1. Underbara bilder på er och alligatorn! En så stor "groda" bör väl kunna förvandlas till en rejäl prins, fast kanske det tar längre tid eftersom den är så stor? ;-)

    SvaraRadera
  2. OHHH vad god pizzan va, för att inte prata om efterrätten, mums på den kakan. Mina tjejer som kan vara lite kräsna annars, åt som bara den!! Tack för goda recept o en fin blogg. All lycka till dig och dina barn!! Mvh Sanna

    SvaraRadera
  3. Carolina, jag håller tummarna.

    Kul om Pizzan och kakan kan mätta några munnar.
    Det är verkligen roligt att lyxa till det ibland.

    Kul att ni läser min blogg

    SvaraRadera